Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΕΠΙ ΤΗ 193η ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

viber image 2019 04 21 , 20.52.21

Με πατριωτική υπερηφάνεια και εκκλησιαστική κατάνυξη, η Ιερά Πόλις Μεσολογγίου τιμά εφέτος την 193η Επέτειο από την Ηρωική Έξοδο της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων, το βράδυ του Σαββάτου Λαζάρου του έτους 1826.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις, με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, συμμετέχουν, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και συνχοροστατούντων του Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου και τον Σταυρό ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Μετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο ιερός κλήρος και οι αρχές του τόπου, μαζί με χιλιάδες μέλη από αντιπροσωπίες πολιτιστικών συλλόγων και φιλαρμονικές από όλη την Ελλάδα, καθώς και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού με τις φιλαρμονικές τους.

Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη  δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων, ενώ ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.

Τέλος σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή των χορωδιών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου, Μαθητών Σχολείων του Μεσολογγίου και ορχηστρικό σύνολο από μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής «Χρήστος Καψάλης», υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Kορυφώθηκαν, την Κυριακή των Βαΐων, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 193ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν ο Όρθρος και η αρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Καισαρινής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Γρεβενών κ. Δαβίδ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Καισαριανής, ο οποίος αναφέρθηκε στην είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ και στην έξοδο των Μεσολογγιτών προς την ελευθερία, τονίζοντας ότι ο Χριστός δια της Σταυρικής Του Θυσίας και του Τιμίου Αίματός Του υπέγραψε την Ελευθερία του ανθρώπου από την αμαρτία και τον θάνατο, ενώ οι Μεσολογγίτες με τη δική τους θυσία και το αίμα τους υπέγραψαν την ελευθερία της Πατρίδος.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και την αγάπη τους προς την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και ζήτησε να εύχονται για όλους μας, ώστε να μένουμε σταθεροί στην Πίστη μας και να έχουμε αγάπη στην Πατρίδα «ακολουθώντας τα βήματα των πεσόντων Ηρώων Προγόνων μας».  

Με την παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκoπίου Παυλοπούλου, ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για την θυσία των αγωνιστών και προμάχων της Ιεράς Πόλεως, ενώ στη συνέχεια, ενώπιον του Προέδρου, πραγματοποιήθηκε η Λιτανευτική Πομπή προς τιμή των Ήρώων Πεσόντων της ιστορικής Εξόδου.

Με τις τιμές του αγήματος της Προεδρικής Φρουράς, του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, αλλά και των τριών Σωμάτων του Ελληνικού μας Στρατού, η Εικόνα της Εξόδου και ο Σταυρός Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ μεταφέρθηκαν στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images