ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ
Ο Απόστολος Παύλος προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που απασχολούσε την εκκλησιαστική κοινότητα των αρχαίων Κορινθίων. Φαίνεται λοιπόν ότι το θέμα αυτό είχε γίνει αφορμή διαιρέσεως και σκανδαλισμού πολλών χριστιανών και για τούτο ανέλαβε ο Απόστολος να το διευθετήσει. Από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα εξάγονται μερικά συμπεράσματα, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν πολλαπλώς χρήσιμα στη ζωή μας.
Οι πρώτοι χριστιανοί ζούσαν ανάμεσα σε ειδωλολάτρες. Στην Εκκλησία της Κορίνθου είχε δημιουργηθεί το δύσκολο θέμα των ειδωλόθυτων. Τι είναι τα ειδωλόθυτα; Είναι το υπόλοιπο κρέας από τις θυσίες στα είδωλα. Οι Ειδωλολάτρες έκαναν πολλές θυσίες ζώων στους θεούς τους. Σε αυτές τις θυσίες έκαιγαν μόνο τα εντόσθια ή και τα πόδια των ζώων και το υπόλοιπο κρέας το πωλούσαν. Αυτό που περίσσευε ονομαζόταν « εἰδωλόθυτα ». Πολλοί ειδωλολάτρες προτιμούσαν να αγοράζουν ειδωλόθυτα κρέατα, επειδή τα θεωρούσαν Ιερά ως υπόλοιπα θυσιών. Το πρόβλημα όμως ήταν με τους χριστιανούς. Έπρεπε οι χριστιανοί να αγοράζουν ή να τρώγουν ειδωλόθυτα;
Ο Απόστολος Παύλος είχε αναπτύξει προφορικά το θέμα των ειδωλοθυτων στους Κορίνθιους. Η θέση του ήταν, ότι οι χριστιανοί μπορούσαν ελεύθερα να τρώνε τα ειδωλόθυτα γιατί στην πραγματικότητα ένας Θεός υπάρχει. Ο αληθινός Θεός των χριστιανών. Αφού δεν υπάρχουν είδωλα ,άρα δεν μολύνονται και τα κρέατα που προσφέρθηκαν θυσία σε αυτά. Αυτή είναι η σωστή θέση, η « γνώση » στο θέμα των ειδωλόθυτων. Ο χριστιανός μπορούσε ελεύθερα να τρώει κάθε τι που πωλούνταν στο κρεοπωλείο ή μπορούσε ελεύθερα να δέχεται την πρόσκληση κάθε φίλου του για φαγητό, χωρίς να ρωτάει με φοβία μήπως το παρατιθέμενο κρέας ήταν ειδωλόθυτο.
Από την άλλη πλευρά όμως ήταν οι « ἀσθενεῖς » αδελφοί, οι αδύνατοι στην πίστη, οι αρχάριοι χριστιανοί που σκανδαλίζονταν όταν έβλεπαν τους προηγμένους στην πίστη χριστιανούς να κάθονται και να τρώνε ειδωλόθυτα. Γι αυτό ο Απόστολος απευθυνόμενος στους προηγμένους χριστιανούς τους λέει : « προσέχετε μήπως ἡ ἐλευθερία σας αὐτή γίνει αἰτία νά πέσουν οἱ ἀσθενεῖς κατά τή πίστη….. Καί ἐξαιτίας τῆς γνώσεώς σου θά χαθεῖ ὁ ἀδύνατος ἀδελφός γιά τόν ὁποῖον ἀπέθανε ὁ Χριστός ». Το συμπέρασμα που βγαίνει για τους Κορίνθιους είναι να προσέχουν ,για να μην σκανδαλίζουν τους ασθενείς αδερφούς. Έστω και αν έχουν το δικαίωμα να τρώγουν ειδωλόθυτα και γνωρίζουν καλά ότι, έτσι πρέπει να κάνουν, όμως αφού αυτό γίνει αφορμή για την απώλεια των αδελφών, ας προσέχουν ας παραιτηθούν από το δικαίωμα τους αυτό ,για να μη σκανδαλίζονται οι αδελφοί. Και λέει στους Κορίνθιους ο Παύλος, ότι και αυτός το ίδιο κάνει: Πώς; Αν και έχει δικαιώματα από το αποστολικό έργο, σαν γνήσιος Απόστολος που έγινε, όμως παραιτείται από το δικαίωμα αυτό, για να μη σκανδαλίσει κανέναν.
Το ίδιο όμως συμπέρασμα αφορά και τη δική μας ζωή. Αφορά όλους μας κληρικούς και λαϊκούς. Γιατί και σε μας υπάρχουν αφορμές και αιτίες σκανδάλων. Γι΄ αυτό πρέπει να προσέχουμε να μη σκανδαλίζουμε κανέναν. Αυτό επιβάλλει η αγάπη μας για τους αδελφούς μας. Γιατί οι σκανδαλιζόμενοι δεν είναι ξένοι. Είναι αδελφοί, ομόπιστοι, χριστιανοί. Ίσως και ασθενείς, αδύνατοι στην πίστη και με αφορμή το δικό μας εγωισμό να χάνεται η ψυχή τους για την οποία πέθανε ο Χριστός.
Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε να μη σκανδαλίζουμε και για το λόγο ότι, με το να σκανδαλίζουμε τον ασθενή αδερφό μας είναι σαν να του « τύπτουμε », σαν να του γρονθοκοπούμε την ασθενή του συνείδηση. Φανταστείτε πόση ασπλαχνία έχει το πράγμα αυτό , να γρονθοκοπούμε τον άρρωστο. Και η αμαρτία αυτή του σκανδάλου προς τον αδερφό αντιβαίνει σε αυτό τον ίδιο τον Χριστό « ἀμαρτάνοντας δέ μέ αὐτό τόν τρόπο λέγει ὁ ἀπόστολος , εἰς τούς ἀδερφούς καί πληγώνοντας τή συνείδησή τους πού εἶναι ἀδύνατη, ἁμαρτάνετε εἰς τόν Χριστόν ».
Ας φοβηθουμε , αδερφοι, ιδιαίτερα από το λόγο αυτό του αποστολου και ας προσέχουμε τη ζωή μας για να μη σκανδαλίζουμε. Οι βλαπτομενοι με το σκάνδαλο μας είναι σώμα και μέλη του Χριστου. Ας θυμηθούμε πάλι και τον λόγο του Κυρίου περί σκανδάλου, «ὅτι ἄν ἐκεῖνος πού θά σκανδαλίσει ἕναν ἀπό τούς μικρούς τούτους, πού πιστεύουν σέ μένα, τόν συμφέρει νά κρεμάσει ἀπό τό λαιμό τοῦ μιά μυλόπετρα καί νά καταποντιστεῖ στά βάθη τῆς θάλασσας»(Ματθ.κε΄31-46) .
Πριν τελειώσουμε θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο λόγος του Απόστολου δεν αναφέρεται στο σκανδαλισμο που τυχόν προέρχεται από την άτακτη ζωή μας και τις αμαρτίες μας. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει ανεπιφύλακτα ο λόγος του Κυρίου « ἀλλοίμονο στόν ἀνθρῶπο, διά τοῦ ὁποίου προκαλεῖται τό σκάνδαλο »(Ματθ.ιη΄6-7). Αλλά ζητα ο Απόστολος κάτι περισσότερο. Να θυσιάζουμε και αυτά που επιτρέπονται ή δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε στη ζωή μας για να προφυλάξουμε το αδυνατο στην πίστη αδελφό να μη ζημιωθεί πνευματικά. Αυτή είναι γνήσια αδελφική αγάπη, ανιδιοτελής με πνεύμα ταπεινώσεως και θυσίας. Ἀδελφοί φευγομεν τά σκάνδαλα !