Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 

artoi psaria 1 1

 

       Το σώμα του Χριστού, η Εκκλησία, υποφέρει από τα σχίσματα και τη διαίρεση των χριστιανών. Υπήρξαν, και δυστυχώς υπάρχουν και σήμερα, « χριστιανοί », είτε στο επίπεδο της ηγεσίας είτε στο επίπεδο των απλών μελών που δεν κατανόησαν το πνεύμα του Χριστού. Μικροί και πολύ κατώτεροι του χριστιανικού ιδεώδους δεν δίστασαν να ξεσχίσουν «τόν ἄρραφον χιτώνα»(Ιω.ιθ΄23) του  Κυρίου Ιησού, την «Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικήν καί Ἀποστολικήν» Εκκλησία του.

            Γιαυτό και η σημερινή περικοπή, που αποτελεί  έκκληση του Αποστόλου των Εθνών και ιδρυτού όλων των τοπικών Εκκλησιών της Μεσογείου για ενότητα, πρέπει να ακουστεί από όλους τους χριστιανούς του κόσμου.

            Το πρώτο και βασικό αποτελεσματικό μέσο για τη χριστιανική ενότητα που υποδεικνύει ο Μέγας Απόστολος είναι να σκεπτόμαστε αυτά που μας ενώνουν.

Τα παιδιά μέσα στην οικογένεια τα ενώνει η κοινή καταγωγή, το ίδιο όνομα. Έχουν τον ίδιο πατέρα. Είναι όλα αδέλφια. Τους πολίτες μιας χώρας τους ενώνει η κοινή γλώσσα, η κοινή ιστορία, οι θυσίες, οι αγώνες των πατέρων τους.

Στην Εκκλησία του Χριστού μας ενώνουν «τό ὄνομα τοῦ Κυρίου ἠμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ», «ὁ σταυρός τοῦ Χριστοῦ», το άγιο βάπτισμα, η κοινή πίστη, η κοινή ελπίδα.

 Είμαστε και λεγόμαστε χριστιανοί. Ανήκουμε στην ίδια πνευματική οικογένεια, στην Εκκλησία. Μας ενώνει η θυσία και το αίμα του Χριστού, μας συνδέει η κοινή γλώσσα της αγάπης. Μέσα στην Εκκλησία του Χριστού «οὐκ ἐνι Ἰουδαῖος οὔδε Ἕλλην, οὐκ ἐνι δοῦλος οὐδέ ἐλεύθερος, οὐκ ἐνι  ἀρσεν καί θῆλυ, πάντες…… Εἰς ἐσμέν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ»(Γαλ.γ΄28).

            Βέβαια υπάρχουν και μερικά που χωρίζουν τους σημερινούς χριστιανούς. Και εδώ είναι που πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από όλους για να επιστρέψουν όλοι όσοι απομακρύνθηκαν από την κοινή αποστολική  πίστη και την αρχαία παράδοση της Εκκλησίας. Το γεγονός όμως είναι ότι αυτά που μας ενώνουν σαν χριστιανούς είναι πιο πολλά και πιο σημαντικά από όσα μας χωρίζουν.

            Μήπως το ίδιο δε συμβαίνει και σε μικρότερες ενότητες των ανθρώπων; Πολύ περισσότερα είναι όσα ενώνουν τους κατοίκους ενός χωριού, τα μέλη μιας κοινότητας ή ενός Συλλόγου, τους ενορίτες μιας ενορίας από όσα τους χωρίζουν, όπως είναι λ.χ. οι εγωισμοί και τα μικροσυμφέροντα. Η ενότητα στις ανθρώπινες ομάδες διατηρείται, όταν βλέπουμε όλοι αυτά που μας ενώνουν και αποφεύγουμε αυτά που μας χωρίζουν.

Τι ήταν εκείνο που προκάλεσε τις έριδες και τα σχίσματα των χριστιανών της αρχαίας Κορίνθου; Η προσκόλληση στα πρόσωπα των αποστολών, το πείσμα, ο φανατισμός και τα συμφέροντα, όπως μας πληροφορεί ο Απόστολος : «ἐγώ εἶμαι μαθητής καί ὀπαδός τοῦ Παύλου », ἔλεγε ὁ ἕνας. « ἐγώ εἶμαι θαυμαστής τοῦ Ἀπολῶ ἤ ἀκόλουθος τοῦ Πέτρου», καυχόταν ο άλλος.

Γιαυτό και ο Απόστολος Παύλος τους συμβουλεύει, στη συνέχεια της περικοπής, να αποφεύγουν την προσκόλληση στα πρόσωπα των διδασκάλων και τους εξηγεί ποιός είναι ο ρόλος των Αποστόλων στο έργο της σωτηρίας τους.

            Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν πάντοτε οι χριστιανοί. Το Χριστό θα τον γνωρίσουν κατ ανάγκη από κάποιο διδάσκαλο της Εκκλησίας. Και εδώ χρειάζεται προσοχή. Να μην προσκολληθούμε στον άνθρωπο διδάσκαλο, να μην γίνουν οπαδοί ενός ανθρώπου. Και αυτό θα το πετύχουν, όταν σκεφθούν ότι όλοι οι δάσκαλοι και οι ποιμένες της Εκκλησίας είναι  « οι πρεσβευτές » και όχι ο αρχηγός της Εκκλησίας. Είναι υπουργοί και όχι ο κυβερνήτης της Εκκλησίας. Ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος έλεγε : «ἐμᾶς τούς Ἀποστόλους νά μᾶς θεωρεῖται σάν ὑπηρέτες τοῦ Χριστοῦ καί σάν διαχειριστές τῶν πνευματικῶν θησαυρῶν πού μας ἀποκάλυψε ὁ Θεός»(Α΄Κορ.δ΄1).

 Όχι λοιπόν προσκόλληση στους υπηρέτες, αλλά στον Κύριο. Ο σύνδεσμος των πιστών με το Σωτήρα Χριστό πρέπει να είναι στενός και απόλυτος. Και ο σύνδεσμος αυτός σφυρηλατείται με την προσευχή και τη συμμετοχή στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας. Τους διδασκάλους και τους ποιμένες της Εκκλησίας πρέπει να τους αγαπάμε και να τους τιμάμε. Ποτέ όμως δεν πρέπει να τους υψώνουμε τόσο πολύ, ώστε να κρύβουν το πρόσωπο και τη θέση του Χριστού μέσα στην Εκκλησία. Γιατί κάθε τέτοια κίνηση δημιουργεί κομματισμούς και διαιρέσεις στο ενιαίο εκκλησιαστικό σώμα.

            Σε δύσκολους καιρούς ζει σήμερα ο κόσμος. Ποιός θα καθοδηγήσει και ποιός θα σώσει τον σύγχρονο κόσμο; Μόνο μία ενωμένη χριστιανική Εκκλησία μόνο μια κοινή προσπάθεια όλων των χριστιανών του κόσμου για να λάμψει το φως του Ευαγγελίου στις καρδιές και τη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων.

 

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images